top of page

Formació als cossos policials de Catalunya sobre la Síndrome Alcohòlica Fetal

AFASSAF ha iniciado una campaña de formación para los cuerpos policiales.

Gracias a los contactos de nuestros socios con los Mossos d’Esquadra en Cataluña, se han empezado a impartir una serie de sesiones de difusión y formación sobre el TEAF que se extenderán a todas las regiones policiales de los Mossos. La formación ha de servir a las personas profesionales de la policía a comprender mejor determinadas reacciones y gestionar mejor la intervención policial.



NOTA DE PREMSA

  • A països com Canadà, el 40 % de la població reclusa pateix aquest trastorn.

  • A Catalunya el 50% dels infants adoptats a Rússia i països de l’Est, estan afectats


AFASAF-FASD, l’associació de famílies afectades pel SAF /TEAF, Síndrome Alcohòlica Fetal o Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal, ha iniciat un programa de col·laboració amb els Mossos d’Esquadra -obert a la resta de cossos policials de Catalunya- per a la difusió i formació dels agents sobre els trets de comportament dels afectats per aquests trastorns. La formació ha de servir als professionals de la policia a comprendre millor determinades reaccions i a gestionar millor la intervenció policial.


Les topades amb la Llei dels afectats per SAF / TEAF

En països com Estats Units i Canadà, on el TEAF està mes estudiat i documentat, se sap que el 60% dels adolescents i joves afectats per aquests trastorns acaba tenint problemes amb la justícia com a víctimes, o per agressions, robatoris, drogues, etc. A Canadà s’estima actualment que un 40% del total de la població reclusa pot estar afectada per TEAF. El drama és que s’estaria jutjant sota criteris estàndard a persones que, encara que a primera vista no ho sembli, estan afectades per una discapacitat intel·lectual i alteracions de comportament, que els afecten severament la capacitat de control d’impulsos i de comprensió de les conseqüències dels seus actes.


El programa formatiu pels Mossos d’Esquadra

El programa formatiu s’ha iniciat amb la participació d’uns 40 agents dels Grups d’Atenció a la Víctima i de les Oficines de Relacions amb la Comunitat pertanyents a les 11 comissaries dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona. Seguiran a aquesta altres sessions formatives impartides per AFASAF, la primera de les quals serà el proper dia 13 d’abril amb la Unitat Regional de Terres de l’Ebre. En tot cas, més enllà d’aquests dos grups de professionals, des de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra es buscaran estratègies per tal que la informació arribi al patruller.


La sessió de divulgació i formació sobre el SAF/ TEAF ha estat impartida per mares sòcies d’AFASAF que han compartit amb els agents la informació sobre aquest trastorn i consells útils basats en la seva experiència. Aquests joves son molt impulsius i poden arribar a ser violents i entrar en pànic en situacions on hi hagi un excés d’estímuls, com per exemple que els envoltin llums i sirenes policials, emissores de radio, o que la persona sigui detinguda. A partir de les explicacions, diversos agents han pogut identificar com afectat per SAF algun jove no diagnosticat que ha estat motiu d’algunes intervencions policials per aldarulls al carrer o en l’àmbit familiar.

Per les condicions sanitàries aquestes sessions es desenvolupen via online. Just abans de la pandèmia per Covid, AFASAF havia realitzat presencialment una sessió pilot d’aquesta formació amb els agents dels Grups d’Atenció a la Víctima de les comissaries de Mossos d’Esquadra de la Regió Metropolitana Nord, amb similars resultats de reconeixement de casos que eren difícils d’enquadrar i comprendre.


EL SAF / TEAF al nostre país: on som i on podem arribar

A Catalunya, igual que en el conjunt de l’estat espanyol, el SAF / TEAF era un desconegut fins fa ben pocs anys. Però l’arribada per adopció de 5.000 infants procedents de Rússia i països de l’Est entre l’any 2.000 i 2018 va fer que les famílies comencessin a partir problemes de criança i un pelegrinatge d’especialistes i diagnòstics desencertats, fins que es va destapar que el 50% d’aquests nens estava afectat pels danys que provoca en el fetus la ingesta d’alcohol durant l’embaràs. Això avoca la xifra de mes de 2.500 nens i joves afectats a Catalunya si comptem només els provinents d’adopcions. I donat que aquests nens i joves es relacionen a diari amb familiars, companys, mestres i educadors, això ens aboca a que unes 100.000 persones a Catalunya es relacionen regularment amb un afectat per TEAF, ho sàpiguen o no.

Pels patrons de consum d’alcohols d’alta graduació en els països de l’Est (Vodka), i també als EEUU i Canadà (Whisky), la prevalença d’aquesta afectació ha estat molt mes alta que no pas en els països mediterranis, on era pràcticament desconeguda. A més fa 40 anys socialment no era ben vists el consum d’alcohol per part les dones. Al Canadà, actualment el 10% de la població està afectada.


Amb tot, els especialistes intueixen que al nostre país, el canvis dels hàbits de consum d’alcohols entre la població que ara te menys de 40 anys ja han pogut produir els primers naixements de bebès autòctons severament afectats. Quan son petits és fàcil confondre`ls amb nens hiperactius. No cal que la mare sigui alcohòlica. Pot tractar-se d’un consum social, en una festa o celebració quan la dona ni tant sols sap que està embarassada.


L’alcohol és el teratogen mes potent, per davant del tabac i d’altres drogues il·legals, i provoca l’única discapacitat que és 100% evitable. Només cal que les noies siguin conscients que quan volen quedar-se embarassades ja han de deixar de consumir alcohol, perquè no hi ha una quantitat segura.

AFASAF és l’associació de famílies afectades per la síndrome alcohòlica fetal. Va néixer al 2014 a Catalunya però ja te socis per tot l’estat espanyol i delegacions a Andalusia i Comunitat Valenciana. La relació amb Mossos d’Esquadra s’estableix pel compromís del cos policial vers la qualitat en la gestió de la diversitat.


Per mes informació

  • AFASAF www.afasaf.org Presidenta d’AFASAF Lina Valero linavalero@afasaf.org



Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page